Tổng hợp các dạng bài tập về mạo từ [Có đáp án]

0
79453
Tổng hợp các dạng bài tập về mạo từ [Có đáp án]

1. Mạo từ là gì?
Mạo từ là những từ đứng trước danh từ, giúp người đọc biết được đó là danh từ xác định hay chưa xác định.
Trong tiếng Anh, mạo từ (article) được chia làm hai loại: mạo từ xác định (definite article) the và mạo từ không xác định (indefinite article) a, an.

2. Cách dùng mạo từ a và an
Mạo từ a, an được dùng để đề cập đến sự vật/hiện tượng không cụ thể. a được sử dụng trước phụ âm, an được sử dụng trước nguyên âm (a, e, i, o, u) hoặc phụ âm có âm câm (an hour).
Dùng mạo từ a, an trong các trường hợp sau:

  • a, an đứng trước sự vật/hiện tượng được đề cập lần đầu. Ví dụ: I live in a house, near a park.
  • Một người/sự vật trong nhóm lớn. Ví dụ: He is a student at Greenwich.
  • Dùng để nói về nghề nghiệp. Ví dụ: He is an engineer.

3. Tổng hợp các dạng bài tập về mạo từ có đáp án

Bài 1: Chọn đáp án đúng

  1. Danny wanted _____ new bicycle for Christmas
    a. a          b. an          c. the
  2. Jennifer tasted _____ birthday cake her mother had made.
    a. a          b. an          c. the
  3. The children have _____ new teacher called Mr. Green
    a. a          b. an          c. the
  4. All pupils must obey _____ rules
    a. a          b. an          c. the
  5. Dad turned on _____ radio to listen to _____ news
    a. a          b. an          c. the
  6. Alex is in Boston studying for _____ MBA
    a. a          b. an          c. the
  7. The teacher read _____ interesting article from the newspaper.
    a. a          b. an          c. the
  8. There was _____ huge crowd of people outside the church
    a. a          b. an          c. the
  9. Julie talked for _____ hour about her school project
    a. a          b. an          c. the
  10. _____ European expert was invited to speak to the committee
    a. a          b. an          c. the

Bài 2: Điền mạo từ thích hợp hoặc để trống
1. _________ boys like playing with cars.
2. _________ Amazon is South America’s largest river.
3. I never listen to _________ radio. In fact, I haven’t even got _________ radio.
4. What _________ amazing idea he had yesterday evening.
5. _________ rich should do more to help _________ poor.
6. My dad always liked to go to _________ school.
7. Did you see the film on _________ television or at _________ cinema?
8. There’s half _________ litre of milk left in _________ fridge.
9. _________ Uncle Norman and _________ Aunt Lydia stayed with us over the weekend.
10.Austria was ruled by _________ Habsburgs for many centuries.
11.Dad told us to go to _________ bed at ten.
12.What’s _________ highest mountain on _________ earth?
13.I met _________ few American tourists when I was in Italy.
14._________ earth moves around _________ sun every 365 days.
15._________ Soviet Union was _________ first country to send _________ human being into
_________ space.
16.I had to stay in _________ hospital for two weeks in order to recover.
17._________ oranges and apples have a lot of vitamins.
18.This is _________ most wonderful present I’ve ever had.
19._________ President Bush is from Texas.
20. I’m not very hungry. I had _________ big breakfast
Tổng hợp các dạng bài tập về mạo từ [Có đáp án]
Bài 3: Điền mạo từ thích hợp hoặc để trống
1. We had ______ very nice meal. ______ cheese was exceptionally good.
2. Are you interested in ______ science or ______ music?
3. They got married but ______ marriage wasn’t very successful.
4. Do you know any of ______ people who live across ______ road?
5. After ______ work the boss usually invites his staff to ______ pub.
6. When mom was ill ______ lot of her friends came to ______ hospital to visit her.
7. Many people hate ______ violence, but they like to watch it in ______ movies.
8. Have you ever visited ______ Madame Tussaud’s in London?
9. ______ life would be difficult without ______ useful machines and gadgets we have
today.
10. I’m on ______ night duty this week.
11. I know someone who wrote ______ book about ______ American presidents.
12. ______ World War II ended in 1945.
13. ______ fumes of cars and factories are ______ primary reasons for ______ air pollution.
14. He was ______ unsuccessful musician when he came to this town.
15. Don’t stay in that hotel. ______ beds there are very uncomfortable.
16. The car sped away at ______ hundred km ______ hour.
17. John doesn’t usually go to ______ church on ______ Sundays.
18. He was sent to ______ prison for ______ murder.
19. At ______ beginning of his speech he spoke about ______ tourism in general.
20. We usually go by ______ train, but today we’re taking ______ bus.
Bài 4: Điền mạo từ thích hợp vào chỗ trống
1. I went sailing around _____ Lake Geneva
2. I’ve been living in _____ London for six years
3. _____ Danube runs through many European cities
4. Wild horses live in _____ Gobi Desert
5. _____ Pacific Ocean has many different types of fish
6. I love swimming in _____ Mediterranean
7. We spent our holiday on the shore of _____ Lake Windermere
8. _____ Nile is a very beautiful river
9. She stayed in _____ Belgrade for several weeks
10. Her husband comes from _____ California
11. They studied the geology of _____ Sahara Desert
12. They crossed _____ Black Sea by boat
13. He has always wanted to visit _____ Rome
14. She lived in _____ Asia for several years
15. _____ Tuscany has many beautiful cities
16. I spent a year travelling around _____ Europe
17. Her village is near _____ Lake Titicaca
18. Would you like to visit _____ South America?
19. They live near _____ Thames
20. I think _____ Cornwall is a very beautiful part of England
Đáp án
Bài 1:

  1. a
  2. c
  3. a
  4. c
  5. c
  6. b
  7. b
  8. a
  9. b
  10. a

Bài 2:
1. boys like playing with cars.
2. The Amazon is South America’s largest river.
3. I never listen to the radio. In fact, I haven’t even got a radio.
4. What an amazing idea he had yesterday evening.
5. The rich should do more to help the poor.
6. My dad always liked to go to — school.
7. Did you see the film on television or at the cinema?
8. There’s half litre of milk left in the fridge.
9. Uncle Norman and Aunt Lydia stayed with us over the weekend.
10. Austria was ruled by the Habsburgs for many centuries.
11. Dad told us to go to bed at ten.
12. What’s the highest mountain on earth?
13. I met a few American tourists when I was in Italy.
14. The earth moves around the sun every 365 days.
15. The Soviet Union was the first country to send a human being into space.
16. I had to stay in hospital for two weeks in order to recover.
17.  oranges and apples have a lot of vitamins.
18. This is the most wonderful present I’ve ever had.
19. President Bush is from Texas.
20. I’m not very hungry. I had a big breakfast
Bài 3:
1. We had a very nice meal. The cheese was exceptionally good.
2. Are you interested in science or music?
3. They got married but the marriage wasn’t very successful.
4. Do you know any of the people who live across the road?
5. After work the boss usually invites his staff to the pub.
6. When mom was ill a lot of her friends came to the hospital to visit her.
7. Many people hate violence, but they like to watch it in movies.
8. Have you ever visited Madame Tussaud’s in London?
9. life would be difficult without the useful machines and gadgets we have today.
10. I’m on — night duty this week.
11. I know someone who wrote a book about American presidents.
12. World War II ended in 1945.
13. The fumes of cars and factories are the primary reasons for air pollution.
14. He was an unsuccessful musician when he came to this town.
15. Don’t stay in that hotel. The beds there are very uncomfortable.
16. The car sped away at a hundred km an hour.
17. John doesn’t usually go to church on Sundays.
18. He was sent to prison for murder.
19. At the beginning of his speech he spoke about tourism in general.
20. We usually go by train, but today we’re taking the bus.
Bài 4:
1. I went sailing around  Lake Geneva
2. I’ve been living in — London for six years
3. The Danube runs through many European cities
4. Wild horses live in the Gobi Desert
5. The Pacific Ocean has many different types of fish
6. I love swimming in the Mediterranean
7. We spent our holiday on the shore of — Lake Windermere
8. The Nile is a very beautiful river
9. She stayed in — Belgrade for several weeks
10. Her husband comes from — California
11. They studied the geology of the Sahara Desert
12. They crossed the Black Sea by boat
13. He has always wanted to visit — Rome
14. She lived in — Asia for several years
15. — Tuscany has many beautiful cities
16. I spent a year traveling around — Europe
17. Her village is near — Lake Titicaca
18. Would you like to visit — South America?
19. They live near the Thames
20. I think — Cornwall is a very beautiful part of England
Hi vọng bài viết tổng hợp này giúp ích cho các bạn trong học tập cũng như trong công việc. Vì là một trong những điểm ngữ pháp cơ bản và quan trọng nên các bạn đừng bỏ qua mà cố gắng hiểu rõ và nắm vững nhé! Nếu còn bất kì thắc mắc nào về mạo từ, bạn cũng có thể tham khảo bài viết ở link dưới đây để hiểu tìm hiểu thêm.
Xem thêm: Mạo từ (Article) – Định nghĩa, cách dùng, bài tập

4.4/5 - (604 bình chọn)