Tổng hợp bài tập Phrasal Verbs ôn thi đại học

0
1054
Tổng hợp bài tập Phrasal Verbs ôn thi đại học

Kì thi đại học là một kì thi quan trọng, vì vậy, việc ôn tập tất cả các dạng bài để chuẩn bị cho kì thi là điều không dư thừa chút nào. Tuy nhiên, để tiết kiệm thời gian và sắp xếp học các môn sao cho hợp lí, bạn nên tập trung vào những dạng đề thường xuyên và được dự đoán sẽ xuất hiện trong bài thi. Phrasal verb là một trong những dạng bài đó. Vì vậy, đừng bỏ qua bài tổng hợp bài tập về phrasal verb để ôn thi đại học này nhé!

1. Phrasal verb là gì?

Phrasal verb tiếng Việt có nghĩa là cụm động từ. Trong tiếng Anh, phrasal verb là sự kết hợp giữa một động từ và một hoặc hai tiểu từ (particles). Các tiểu từ này có thể là giới từ (preposition) hay trạng từ (adverb). Khi thêm các tiểu từ này vào sau của một động từ nghĩa của phrasal verb sẽ thay đổi hoàn toàn so với động từ gốc tạo nên nó.

Ví dụ: pick nghĩa là chọn, khi thêm giới từ up vào sau pick thì phrasal verb pick up tùy vào hoàn cảnh sẽ mang nghĩa khác nhau:

  • The weather is picking up lately, isn’t it? (pick up chỉ sự cải thiện, trở nên tốt hơn của thời tiết)
  • Can you pick up Jenny after football practice? (pick up mang nghĩa là đi đón ai đó)
  • James picked up Spanish really quickly. (pick up mang nghĩa tiếp thu kiến thức)

2. Tổng hợp bài tập phrasal verb ôn thi đại học có đáp án

Bài 1: Chọn đáp án đúng

  1. I wish I hadn’t said it. If only I could …………………
    A. turn the clock round        B. turn the clock down
    C. turn the clock back          D. turn the clock forward
  2. I just took it …………………  that he’d always be available.
    A. into account       B. for granted       C. into consideration       D. easy
  3. My car is getting unreliable; I think I’ll trade it …………………  for a new one.
    A. in       B. off       C. up        D. away
  4. Anne persisted …………………  her search for the truth about what had happened.
    A. on        B. about         C. at        D. In
  5. The old houses were …………………  down to make way for a block of flats.
    A. banged        B. put        C. hit        D. knocked
  6. I accidentally …………………  Mike when I was crossing a street downtown yesterday.
    A. caught sight of     B. kept an eye on     C. paid attention to     D. lost touch with
  7. My mother told me to …………………  for an electrician when her fan was out of order. A. send        B. write        C. rent        D. turn
  8. It is very important for a firm or a company to keep …………………  the changes in the market.
    A. pace of        B. track about        C. touch with        D. up with
  9. The forecast has revealed that the world’s reserves of fossil fuel will have …………………  by 2015.
    A. taken over        B. caught up        C. used off        D. run out
  10. Even if you are rich, you should save some money for a …………………  day.
    A. windy        B. rainy        C. foggy        D. snowy
  11. We …………………  with a swim in the lake.
    A. gave in         B. cooled off        C. got out        D. took up
  12. They’re staying with us …………………  the time being until they can afford a house.
    A. during        B. for        C. at        D. in
  13. Since he failed his exam, he had to …………………  for it again.
    A. take        B. sit        C. make        D. pass
  14. “Why don’t you sit down and …………………?”
    A. make yourself at peace           B. make it your own home
    C. make yourself at home           D. make yourself at rest
  15. He never lets anything ………………… him and his weekend fishing trip.
    A. come among         B. come between        C. come up          D. come on
  16. The Second World War ………………… in 1939.
    A. turned up        B. took out        C. brought about        D. broke out
  17. “We’d better ………………… if we want to get there in time.”
    A. take up        B. put down        C. speed up        D. turn down
  18. I could not ………………… the lecture at all. It was too difficult for me.
    A. make off        B. take in        C. get along        D. hold on
  19. My mother had to work 12 hours a day in a factory just to ………………….
    A. tighten the belt        B. make ends meet        C. call it a day        D. break the ice 
  20. He is coming ………………… a cold after a night out in the rain.
    A. across with        B. down with        C. away from        D. up with

Bài 2: Chọn đáp án đúng

  1. Could you ………………… a moment while I see if Peter is in his office?
    A. Get on well        B. get on        C. hold on          D. stand on
  2. 2. Extension 286? I’ll ………………….
    A. Put you through           B. get you through
    C. come you through        D. break into you
     
  3. For me, the film didn’t ………………… all the enthusiastic publicity it received.
    A. Come up       B. live up       C. turn up to        
    D. live up to 
  4. Jack and Linda ………………… last week. They just weren’t happy together.
    A. Broke up        B. broke into        C. finished off        D. ended up
  5. I’m ………………… Tom’s address. Do you know it?
    A. Looking on        B. finding out        C. looking for        D. getting for
  6. I can ………………… with most things but I can’t stand noisy children.
    A. Put aside        B. put on        C. put up        D. put off
  7. If we don’t do something now, the birds are going to ………………… soon.
    A. Die of        B. die with        C. die out         D. die on
  8. If you really want to lose weight, you need to ………………… eating desserts.
    A. Give away        B. give up        C. put off        D. take off
  9. I had to ………………… her request for a loan. Her credit was just not good enough
    A. Turn on        B. turn off         
    C. turn down       D. turn into
  10. I need to ………………… from work and take a holiday.
    A. Go away        B. get away        C. relax on         D. run on
  11. It ………………… to be a beautiful night tonight!
    A. Turned into        B. turned out        C. turned on        D. turned off
  12. I want you to ………………… every bad word you’ve said about my brother.
    A. Take back        B. say again        C. take off        D. give off
  13. When I was turning out my cupboard I ………………… this photograph of my uncle
    A. Came over        B. came round        
    C. came across        D. came into
  14. He ………………… in German, but moved to the US at the age of 18.
    A. Brought to        B. grew up         C. turned off        D. went to
  15. He ………………… the club on recommendation from his friend Jack.
    A. Got in        B. got on        C. got by        D. got into
  16. He ………………… unleaded gas and left on his journey.
    A. Poured on        B. filled up with       C. filled up        D. poured with
  17. He spent the entire night thinking and in the end ………………… a brilliant idea.
    A. Received with        B. got up        C. came up with        D. came out
  18. We’re not ready yet, we are going to have to ………………… the meeting until next week.
    A. Take off        B. put off        C. take on        D. go off
  19. Let’s ………………… the grammar one more time before the test.
    A. Go through        B. come over        C. go on        D. go over
  20. Look, Jack, I’ve ………………… your bad behavior long enough!
    A. Put up       B. put through        C. put up with       D. get on well

Bài 3: Hoàn thành câu bằng cách dùng phrasal verb thích hợp trong bảng

  1. Could you ………. this application form, please?
  2. I’ll never talk to you again. We ……….!
  3. If you don’t ………., we can’t hear you.
  4. I’m tired because I ………. too late last night.
  5. The plane ………. late because of the bad weather.
  6. Let’s go to the airport to ………. them ……….
  7. The plane doesn´t ………. till 5 o´clock.
  8. He was sleeping soundly when the alarm clock ……….
  9. The meeting has been ………. till next month.
  10. Don’t forget to ………. all the lights when you leave.
  11. Hi! Is Mr. Knight in?
    ………., I’ll call him.
  12. Excuse me, could I ………. this dress, please?
  13. How are you ………. at college?
  14. Are you still ………. with your tennis lessons?
  15. It was a bit chilly, so she ………. her jacket.
  16. The kind of housework I hate most is ……….
  17. If he rings back, just ……….
  18. I didn’t know that word, so I ………. it ………. in a dictionary.
  19. Don’t ……….. You can do it if you try hard.
  20. When I ………. in the middle of the night, I had some temperature.

Bài 4: Nối phrasal với nghĩa đúng của nó

1. put off                        a. cancel
2. call off                        b. switch off
3. look up                       c. postpone
4. go off                         d. continue
5. carry on                     e. explode
6. turn off                       f. check

Bài 5: Chọn phrasal verb thích hợp điền vào chỗ trống để hoàn thành đoạn văn

check-in get on get off (x2)
break down take off turn back

John and David’s flight home from Amsterdam was at nine in the morning. They had
arranged to meet with John’s friend Mark at half-past six but Mark arrived at the hotel
almost half an hour late – that, however, was just the beginning of their problems. On
the way from the hotel to the airport, their car (1) …………….. in the middle of a busy
intersection, causing a traffic jam. Then, David realized that he had left his mobile phone
in the hotel, but it was too late for them to (2) ……………… When they arrived at the
airport, they had just enough time to (3) …………….., go through passport control
and security check and (4) …………….. the plane. The plane (5) …………….. very
shortly after that and eight hours later, they landed in New York, but they couldn’t (6)
…………….. the plane because there was a problem on the runway. They felt a jet lag
and finally, forty-five minutes after landing, they (7) ………………

Đáp án

Bài 1:

1. C 5. D 9. D 13. B 17. C
2. B 6. A 10. B 14. C 18. B
3. A 7. C 11. B 15. B 19. B
4. D 8. D 12. B 16. D 20. B


Bài 2:

1. C 5. C 9. C 13. C 17. C
2. A 6. C 10. B 14. B 18. B
3. D 7. C 11. B 15. D 19. D
4. A 8. B 12. A 16. B 20. C


Bài 3:

1. fill in 5. takes off / took off 9. put off 13. getting on 17. hang up
2. are through 6. see them off 10. turn off 14. carrying on 18. looked it up
3. speak up 7. take off 11. hold on 15. put on 19. give up
4. stayed out 8. went off 12. try on 16. put on 10. woke up

Bài 4: 

  1. put off – postpone
  2. call off – cancel
  3. look up – check
  4. go off – explode
  5. carry on -continue
  6. turn off – switch off

Bài 5:

1. broke down 3. check-in 5. took off 7. got off
2. turn back 4. get on 6. get off

 

Trên đây là phần tổng hợp những dạng bài tập về phrasal verb có thể xuất hiện trong kì thi đại học môn tiếng Anh. Hi vọng sẽ giúp ích cho các bạn trong việc ôn tập và củng cố lại những kiến thức đã học.

Xem thêm: Cụm động từ phrasal verb là gì và cách dùng