Home Học tiếng Anh 50 Bài tập Động từ bất quy tắc kèm đáp án chi tiết

50 Bài tập Động từ bất quy tắc kèm đáp án chi tiết

50 Bài tập Động từ bất quy tắc kèm đáp án chi tiết

Chúng tôi đã tiến hành sưu tầm và biên soạn 50 Bài tập Động từ bất quy tắc kèm đáp án chi tiết từ cơ bản đến nâng cao. Từ đó mong muốn có thể các em học sinh ôn luyện kiến thức đã được học về bảng động từ bất quy tắc hiệu quả. Bắt đầu ngay bây giờ nhé!

Bảng động từ bất quy tắc thường gặp

TừQuá khứPhân từ 2Nghĩa
abideabode/abidedabode / abidedlưu trú, lưu lại
arisearosearisenphát sinh
awakeawokeawokenđánh thức, thức
bewas/werebeenthì, là, bị. ở
bearborebornemang, chịu dựng
becomebecamebecometrở nên
befallbefellbefallenxảy đến
beginbeganbegunbắt đầu
beholdbeheldbeheldngắm nhìn

Mời bạn đọc xem file tổng hợp đầy đủ 360 động từ bất quy tắc thông dụng nhất

Bài tập Động từ bất quy tắc

Exercise 1: Change verbs into past participle

1. We’ve already (have) ____lunch.
2. This was the first time she had (do) _____ her homework.
3. He has never (drive) _______ a motorbike before.
4. By the time we arrived, the children had (eat) ______ all the chocolate.
5. Are you okay? I’ve (feel) ______ better.
6. I’d (lend) _____ my umbrella to John, so I got wet.
7. It had (become) ______ very cold, so we went inside.
8. Have you (choose) ______ your university yet?
9. Why has John (leave) _____ already?
10. She has (know) ______ about this problem for three months.

Đáp án:

1. had
2. done
3.driven
4. eaten
5.felt
6.lent
7. become
8. chosen
9. left
10. known

Exercise 2: Change verb into the past simple

Bài tập Động từ bất quy tắc
50 Bài tập thực hành Động từ bất quy tắc có đáp án

1.I (read) _____ three books last week
2. They (speak) _______ French to the waitress.
3. He (understand) _______ during the class, but now he doesn’t understand.
4. He (forget) ______ to buy some milk.
5. I (give) ______ my mother a CD for Christmas.
6. He (tell) _____ me that he lived in Toronto.
7. The film (begin) ______ late.
8. We (fly) ______ to Da Nang.
9. They (drive) _____ to Beijing.
10. He (teach) ______ English at the University.

Đáp án:
1. read
2. spoke
3.understood
4. forgot
5. gave
6. told
7. began
8. flew
9. drove
10.taught

Exercise 3: Read the sentences and fill in the blanks with the correct forms of the verbs

1. My parents _____________ home very late last Friday. (come)
2. My friends _____________ a wonderful present for my birthday. (give)
3. She _____________ very surprised when she _____________ that man there. (be/ see)
4. The boys _____________ ten minutes ago. (meet)
5. Somebody _____________ my money! (steal)
6. I _____________ my homework and then I _____________ all the books into my book. (do/ put)
7. Daisy _____________ (bring) some chocolates to the birthday party.
8. I _____________ (hear) a new song on the radio. I loved it! It _____________ (be) so cool.
9. Peter _____________ (understand) everything the teacher _____________ (say) in Maths.
10. My mother _____________ (forget) to buy some milk.
11. The children _____________ (sleep) in the car. They _____________ (be) so tired.
12. We _____________ (leave) at 7 a.m this morning before the kids _____________ (wake up).

Đáp án:

1. came
2. gave
3. was/saw
4.met
5. stole
6. did/put
7. brought
8.heard/was
9. understood/said
10. forgot
11. slept/were
12.left/woke up

Exercise 4: Change verbs into the correct form

1. Have you already (read) ______ today’s newspaper?
2. He has (lose) _____ his wallet again.
3. They (speak) ______ French to the waitress.
4. They (swim) _____ 500m.
5. I have (write) _______ three essays this week.
6. She (drink) _____ too much coffee yesterday.
7. The children (sleep) ______ in the car.
8. I (send) ______ you an email earlier.
9. She had (wear) _____ her blue dress many times.
10. Why have you (stand) ______ up – are we leaving?

Đáp án:

1. read
2. lost
3. spoke
4. swam
5. written
6. drank
7. slept
8. sent
9. worn
10. stood

Exercise 5: Give the correct form of verb

Bài tập kiểm tra bảng động từ bất quy tắc
Bài tập kiểm tra bảng động từ bất quy tắc

1. Yesterday, I (go) ………. to the restaurant with a client.
2. We (drive) ……….around the parking lot for 20 minutes to find a parking space.
3. When he (arrive) ……….at the restaurant, the place (be) ……….full.
4. The waitress (ask) ……….us if we (have) ……….reservations.
5. I (say) ……….that he would come.
6. The waiter (tell) ……….us to come back in to hours.
7. My client and I slowly (walk) ……….back to the car.
8. We (stop) ………. at the grocery store and (buy) ……….some cakes.
9. My sister (get) ……….married last month.
10. Daisy (come) ……….to her grandparents’ house 3 days ago.
11. My computer (be) ……….broken yesterday.
12. He (buy) ……….me a big teddy bear on my birthday last week.
13. My friend (give) ……….me a bar of chocolate when I (be) ……….at school yesterday.
14. My children (not do) ……….their homework last night.
15. You (live) ……….here five years ago?
16. They (watch) ……….TV late at night yesterday.
17. (Be) ……….your friend at your house last weekend?
18. They (not be) ……….excited about the film last night.
19. Where (spend/you) ……….your last holiday?
20. I (visit) ……….lots of interesting places. I (be) ……….with two friends of mine.

Đáp án:

1. went
2. drove
3.arrived/was
4. asked/had
5. said
6. told
7. walked
8.stopped/bought
9. got
10. came
11.was
12. bought
13.gave/was
14. didn’t go
15. Did you live
16.watched
17. Was
18. weren’t
19.Where did you spend
20.visited/was

Exercise 6: Choose the answer that best completes each sentence below

1. After I________ lunch, I looked for my bag.
A. having had B. had had C. have has D. have had
2. By the end of next year, George________ English for 2 years.
A. will have learned B. will learn C. has leaned D. would learn
3. The man got out of the car,_______ round to the back and opened the boot.
A. walking B. walked C. walks D. walk
4. He ________of becoming a pilot ever since he was a young boy.
A. dreaming B. has been dreaming C. was dreaming D. had been dreaming
5. I haven’t come________ any ideas for the gala dinner.
A. upon B. with C. up with D. into
6. He will take the dog out for a walk as soon as he ________ dinner.
A. finish B. will have finished C. will finish D. finishes
7. After World War I, Hollywood emerged ________the movie capital of the world.
A. as B. such as C. alike D. as
8. Working too late at night may _________in fatigue.
A. lead B. result C. consequent D. make
9. She’s at her best when she________ big decisions.
A. is making B. makes C. had made D. will make
10. We________ next vacation in London.
A. spend B. are spending C. will be spend D. are going to spend
11. Robert________ tomorrow morning on the 10:30 train.
A. arrived B. is arriving C. has arrived D. would arrive
12. Mike________ one hour ago.
A. phoned B. was phoning C. had phoned D. has phoned
13. I have never played badminton before. This is the first time I _____ to play.
A. try B. tried C. have tried D. am trying
14. Since _______, I have heard nothing from him.
A. he had left B. he left C. he has left D. he was left
15. The police should take ______soon, or there will be a riot.
A. part in B. function C. action D. place

Đáp án:

1B
2A
3B
4B
5C
6D
7A
8B
9B
10D
11B
12A
13C
14B
15C

Exercise 7: The following paragraph contains five errors. Find it and fix it.

Giải bài tập động từ bất quy tắc
Giải bài tập động từ bất quy tắc có đáp án chi tiết.

I’m going to tell you about someone who has influence my life in an important way. This person is actually my father. I am 20 years old so of course I have known him for 20 years as he’s my father. We still live together, along with my mother, my older brother and younger sister.

One of his best qualities is that he’s get a lot of drive and is ambitious, which means that he’s achieved a lot in his life. He started out working for a building company but he took it on himself to get professionally qualified. In the evening he started take classes to qualify as a surveyor. This took him many years but eventually he got there and started working for the same company as one of their surveyors. But he did really well as he eventually became a senior partner in the business, and then just a few years ago he sets up his own business with one of the other partners. So now he has his own company and they employ about fifteen other people. So I’m really proud of what he did with this. But he’s also very humble, another great quality. Even though he’s achieved so much he doesn’t brag or boasts about anything. He’s also quite laid back and doesn’t stress too much about life.

Đáp án:

1. influence => influenced
2. get => got
3. take => taking
4. sets => set
5. boasts => boast

Exercise 8: To complete IELTS Writing Task 1, enter the correct form of the verb in brackets.

The graph below shows the pollution levels in London between 1600 and 2000. Summarize the information by selecting and reporting the main features, and make comparisons where relevant.

Bài tập vận dụng động từ bất quy tắc
Bài tập động từ bất quy tắc

The graph (1-show)_____________pollution levels in London between 1600 and 2000. It measures smoke and sulphur dioxide in micrograms per cubic metre. According to the information, the levels of both pollutants (2-form)_____________ a similar pattern during this period, but there were always higher levels of sulphur dioxide than smoke in the atmosphere.

In 1600, pollution levels (3-be)_____________ low, but over the next hundred years, the levels of sulphur dioxide rose to 700 micrograms per cubic metre, while the levels of smoke rose gradually to about 200 micrograms per cubic metre. Over the next two hundred years the levels of sulphur dioxide continued to increase, although there was some fluctuation in this trend.

They (4-reach)_____________a peak in 1850. Smoke levels increased a little more sharply during this time and peaked in 1900 at about 500 micrograms. During the 20th century, the levels of both pollutants (5-fall)____________ dramatically, though there was a great deal of fluctuation within this fall.
Clearly air pollution was a bigger problem in London in the early 20th century than it is now.

Đáp án:

1. shows
2. formed
3. were
4. reached
5. fell

Đang cập nhật

Phía trên là một số bài tập về động từ bất quy tắc về Quá khứ đơn có đáp án chi tiết và Link download trọn bộ tài liệu tổng hợp 50 bài tập động từ bất quy tắc. Hãy tải ngay về máy tính để ôn luyện cho thành thạo ngữ pháp này nhé!